Ако искаме да сме здрави, тонизирани, енергични и не на последно място, да имаме хубава фигура без излишни килограми и мазнини, трябва да приемем водата като съставка N1 в нашето меню и ежедневие. Смело можем да заявим, че водата е извор на живот и неразделна част от грижата за нашето тяло.

Без достатъчно от „вълшебната” течност, нищо в тялото ни няма да функционира правилно! Напълно доказано е, че водата е най-важното хранително вещество в организма. До 75% от теглото ни е вода – тя участва във всички реакции на тялото. Балансът и в организма е изключително важен за поддържане на телесната температура, обмяната на веществата, транспорта на всички съединения в организма, включително и за изхвърляне на токсините.

Водата е извор на живот

Водата е извор на живот

Водата е най-добрата напитка за здравето, известна на човечеството от хилядолетия. Вековната течност не само участва и подпомага всички жизнени процеси, но и смазва ставите, тъй като хрущялите са до 80% вода. Също така водата потиска апетита, благоприятства настроението, помага при главоболие, предотвратява запек, прави кожата по-мека и по-гладка и забавя стареенето. Тя е страхотен природен елексир, който може да направи чудеса с Вас. Без достатъчно вода се появява дехидратация, която ни кара да се чувстваме по-уморени и мудни. Водата хидратира мускулите, придава им обем и гъвкавост, като в същото време подпомага храносмилателните процеси и намаля образуването на камъни в бъбреците. Водата е естествен антиоксидант и имуностимулатор за човешкия организъм, като също така подобрява дейността на нервната система и засилва притока на кислород в кръвта – дейности, които се затрудняват, след като продължително се излагаме на стрес.

Водата подпомага функциите и на черния дроб, като неговата най-важна роля е превръщането на складираните мазнини в енергия. За нещастие, с това функцията му не се изчерпва. На черния дроб му се налага да поема и част от работата на бъбреците, ако те са лишени от вода. По този начин дробът поема допълнителни задачи към основната, а това, разбира се, намалява продуктивността му. Той вече не е в състояние да преработва мазнините толкова бързо, колкото би го правил, ако бъбреците работеха нормално. По-малко приета вода означава повече натрупани мазнини или иначе казано – сигурно надебеляване.

За безцветната течност се е изписало много и продължава да се пише. Учени изследват водата от десетилетия и доказват различни нейни свойства и качества. Открито е дори, че божествената течност има памет. Да, водата има памет и възприема какво и казвате и в какво настроение сте, точно както възприемаме и ние хората. Разликата е в това, че тя не може да Ви отговори, но за сметка на това пък променя кристалната си структура.

Не позволявайте системна дехидратация

Не позволявайте системна дехидратация

Обръщали ли сте внимание върху самите себе си, какви са страничните ефекти от недостига на вода? Случвало ли Ви се е да усетите виене на свят и внезапно изтощение в средата на тренировката или по време на разходка в парка? Или упорито главоболие след продължителна физическа дейност? Често си мислим, че причината е преумора, недостатъчен сън или прекален стрес, и макар до известна степен да сме прави, не бива да се пренебрегва и дехидратацията. При загуба дори на 2% от водата в тялото, физическата сила може да спадне с до 15-20%. Когато стигне до състояние на дехидратация, тялото ни взима предпазни мерки най-вече срещу прегряването. Тялото Ви ще си я набави от собствените си запаси, най-вече от кръвта. Като резултат кръвта се сгъстява и става по-трудно на сърцето да я изпомпва по кръвоносната система, получава се застояване на кръвта в някои части, с течение на времето се увеличава рискът от високо кръвно, завишен холестерол и сърдечни заболявания. Водата помага да се поддържа нормалното тегло на тялото. Тя спомага за регулиране на метаболизма и апетита. Затова при диети е добра идея да пиете вода от сигурен минерален извор, за да си подсигурите добри резултати.

Ще споделим с Вас няколко простички полезни съвета, които ако се следват, ще подобрите цялостното си физическо състояние и ще се избавите доста по-бързо от излишните килограми.

  • Приемайте минимум по 2л вода на ден! При активно спортуващ човек количеството може да достигне и до над 5л. Колко е оптималното количество вода за Вашия организъм може да сметнете грубо имайки предвид, че за всеки 150 калориите, които изразходите трябва да приемете 1 чаша вода – 200мл.
  • Пийте вода на чести интервали, като по този начин ще избегнете водна задръжка и евентуални отоци. Също така ще се предпазите и от евентуална тежест в бъбреците.
  • Пийте по чаша топла вода сутрин след ставане. Тя не само ще подобри храносмилателните процеси в тялото, но и ще ускори метаболизма и ще Ви тонизира. Ако имате нужда от отслабване, към 2л вода прибавете парченце джинджифил нарязано на ситни люспички и го оставете да престои през нощта. На сутринта добавете сокът от 1 лимон и консумирайте готовата напитка през целия ден вместо вода. Коренът от джинджифил не е просто термогенна, а суперхрана с противовъзпалителен, прочистващ и антиоксидантен ефект. Съчетана с малко спорт, разходки и балансирано хранене, тази напитка със сигурност ще Ви помогне да се вталите. А в комбинация с някой от нашите продукти за отслабване, може да загубите доста от излишните си килограми трайно и за по-малко от месец.
  • Пийте всекидневно свежа, прясна и чиста вода. Редувайте минерална, с трапезна и изворна вода. Може да си дестилирате вода като я замръзявате във фризера, но в никакъв случай не пийте само дестилирана, тъй като тя губи доста от минералния си състав.
  • Пийте вода преди хранене. Чаша вода 30 минути преди хранене потиска апетита и спомага за намаляне на теглото.
  • Заредете тялото си с вода преди активна физическа дейност. Водата е задължителна преди тренировка, но не бива да се изключва и по време на самата тренировка. Пийте вода преди, по време на и след тренировка, тъй като както споменахме над 70% от мускулите е вода, мозъка е съставен от над 80% вода, хрущялите в ставите са над 80% вода и в никакъв случай не бива да позволяваме системна дехидратация.
  • Яжте много зелени зеленчуци, тъй като те съдържат до 90% вода.
  • Ако Ви се случва да се събудите подути и подпухнали, а обувките от вчера да не Ви стават, то Вие сте задържали вода. Това може да говори за бъбречни проблеми, но може и проблемът да е в това, че просто прекалявате със солта (което е сравнително лесно, предвид повечето готови храни). В този случай трябва да пиете повече вода, за да изхвърлите натрупаното количество. Също така, ако до сега не сте приемали необходимото количество вода, не увеличавайте дневния прием драстично, а поетапно.

Запомнете, че водата е лек за всяка болест и няма как да сме здрави и хармонични, ако не пием поне минималното дневно количество. Научете се да пиете вода и се радвайте на завидни резултати.

С грижа за Вас – BezGlad.com

Tags: , , ,

Leave a Reply