Худия (Hoodia gordonii) е безлистно, бодливо растение, подобно на кактус. Най-често се среща в Южна Африка и Намибия, но е известно и харесвано в цял свят, заради уникалните си свойства да намаля цялостно апетита, като действието му е съсредоточено към отказване от сладките храни и захарните изделия.

Въпреки, че HoodiaGordonii е рядко срещано и застрашено от изчезване растение има немалко компании, които притежават лиценз да го берат и произвеждат екстракти от него. Една от тези компании е Липовон Мексико, която е производител на едноименния и добре познат продукт за редуциране на наднорменото тегло – Липовон.

Какво представлява растението Худия?

Худия (Hoodiagordonii, Apocynaceae) e кактусоподобно растение, растящо в африканската пустиня Калахари. Известно е именно с това, че цветовете му разнасят аромат на развалено месо, като по този начин привличат мухи, които да го опрашват с крилата си. Бушмените от местността го наричат „ǁhoba”, а растението е било открито за пръв път през 1779г. по течението на река „Ориндж”. Екстрактът от Худия е суха смес от вътрешните меки (месести) тъкани на растението, съдържащ стандартизиран процент активно вещество, което в случая е молекулата „Р57”.

Интересни факти за съставките на Hoodia Gordonii и употребата му в медицината

Изследвания на Hoodia Gordonii

Изследвания на Hoodia Gordonii

Худията се е използвала в далечното минало от хората на Южна Африка за лечение на различни болести и инфекции, но истински интерес към това растение буди вековната му история на храна, която е потискала апетита и жаждата на ловците при дълги походи в пустинята Калахари. Най-ценната съставка за спортната и здравната индустрия в екстракта от Худия е молекулата Р57.  Тя представлява стероиден гликозид и е сочена за основното активно вещество, на което се приписват свойствата на екстракта от пустинното растение. За пръв път молекулата P57 е била изолирана от състава на Худия през 1977г и едва 1996г е патентована от Южно-африканския съвет за научни и индустриални изследвания. През 2002г правата на употреба и изследване на съставките на Худия се присъждат на американската компания Pfizer, като по-късно и други компании придобиват правото да произвеждат продукти за отслабване, съдържащи екстракт от Hoodia. Трябва да отбележим, че и до днес няма единодушни и независими доказателства за потискащото апетита действие на вълшебната молекула при орален прием от хора. Тези твърдения идват главно от африканската медицина, компаниите произвеждащи продукти от Худия и хората приемащи таблетки за отслабване като Липовон например. Не може да бъдем сигурни дали сам по себе си гликозида P57 е толкова ефективен, но безспорно в комбинация с други съставки, като екстракт от GarciniaCambogia например, се наблюдават много добри резултати в борбата с излишните килограми. За ефективността и ползите от Худия дори беше направено 60 минутно LIVE предаване по BBC през 2003г., като беше отбелязано, че поради голямото търсене и добрите резултати, които дава приема на екстракта, официалните продукти в които присъства са се увеличили от 57 на 300 само за 4 години.

Макар да няма 100% доказани ползи от Худията, можем да обобщим направените проучвания и коментарите на хора приемащи продукти с основна съставка екстракт от Худия и да заключим, че:

  • Екстрактът от гликозида P57 е силен депресант над апетита
  • Намалява производството на стомашна киселина с до 60%
  • Подобрява физическата активност и повишава енергията
  • Регулира теглото
  • Потиска жаждата
  • Понижава кръвното
  • Изгаря мазнините

Добре е да споменем, че при приема на екстракт от Hoodia не се наблюдават странични ефекти, както и няма данни за противопоказания при взаимодействие с други лекарствени продукти.

Тъй като информациите от научните изследвания и доказателства са доста оскъдни няма ясно определени оптимални дози на прием, а само препоръчителни такива от компании продаващи екстракта под формата на таблетки за отслабване. Най-често се препоръчват дози между 400-800мг дневно, разделени на 2 до 3 приема.

Екстрактът от Худия е толкова известен и модерен през последните години, че днес може да го срещнем под формата на капсули, на чай, на комплексни формули за подтискане на апетита, като добавка към хранителни добавки и протеинови барове и дори като захарни близалки с Hoodia.

Lipovon Mexico / Липовон Мексико

Lipovon Mexico / Липовон Мексико

Един от най-новите и безвредни продукти, създадени на основата на HoodiaGordonii е Lipovon. Таблетките за отслабване Липовон са произведени в Мексико и са решението, което Ви позволява да свалите толкова килограми колкото искате без странични ефекти и изтояителни гладувания. Както вече стана ясно тайната се крие в растението HoodiaGordonii. С Lipovon можете да сваляте 10% от теглото си месечно и да го приемате толкова време колкото смятате за добре благодарение на напълно безвредните му съставки. Lipovon подобрява физическата активност и регулира теглото в комбинация с физически натоварвания. При правилно подбран и балансиран хранителен режим и подходящи физически упражнения, можете да постигнете желаната форма и да подобрите здравословното си състояние.

Експертът в наднорменото тегло – „Без Глад.com

Tags:

Leave a Reply