Целулитът се получава при намаляване здравината и еластичността на съединителнотъканните влакна между мастните клетки, в резултат на което последните се появяват по повърхността на кожата под формата на неравен, грапав релеф. Сред най-честите причини за деформиране и слабост на съединителната тъкан е нарушение в микроциркулацията, в резултат на което еластичните влакна губят гъвкавостта си и се отпускат, което дава възможност на мастните клетки да увеличат размера си и да се появят на кожната повърхност.

 Въпреки че всеобщо твърдение е, че целулитът е само козметичен дефект, в действителност истината се оказва съвсем друга. Според медиците портокаловата кожа е сериозно заболяване на съединителната тъкан, което засяга едновременно лимфната и кръвоносната система на повърхността. Нарича се гиноидна липодистрофия (Gynoidlipodystrophy) и в превод от латински значи дистрофия на мастните тъкани при жени.Celulitnata vojna 2

Обикновено мъжете не страдат от целулит, тъй като устройството на техните подкожни мазнини се различава от това при жените. При жените септумът е перпендикулярен на повърхността на кожата. При мъжете клетъчните прегради се пресичат взаимно, оформяйки по този начин по-малки и многоъгълни клетъчни камери. Разликата в клетъчната форма, както и по-удебелената кожа при мъжете, ги прави слабо податливи на складиране на мазнини и клетъчни деформации. Най-често се образува в областта на бедрата, ханша и корема.

Кои са основните причини за появата на целулит?

  • Наследствената предразположеност и възрастта

  • Хормонален дисбаланс (най-често по време и/или след пубертета, по време на бременност, цикъл, мено пауза). Най-вероятно за появата на целулит имат отношение следните хормони: инсулин, катехоламини (адреналин, норадреналин – повишават се при стресов начин на живот), хормоните на щитовидната жлеза, естроген, пролактин и др.

  • Неправилно хранене и резките промени в телесното тегло – честите напълнявания и отслабвания.

  • Заседнал начин на живот.

  • Тютюнопушене и честият прием на алкохол – влошава кръвообръщението, еластичността на кожата и я състарява. Необходим е повишен прием на антиоксиданти (най-вече Витамин C и алфалипоева киселина).

Кои са помощниците в борбата с целулита?

  • Здравословно хранене – Най-подходящите храни са ориз, риба, плодове, зеленчуци, пилешко месо. За салатите използвайте зехтин, вместо олио. Изключете маргарина (и други хидрогенирани мазнини), маслото и животинските мазнини, защото съдържат много наситени и транс мазнини, които могат да влошат кръво-обръщението и да намалят еластичността на малките кръвоносни съдове, които се намират именно под кожата. Пиенето на много течности е ключово при борбата с целулита!

  • Редовни физически упражнения – Прилагането на физически упражнения атакува голяма част от причините, водещи до появата на целулита. От една страна те стимулират циркулацията на кръвта и обмяната на веществата в областта на кожата и подкожната тъкан, а от друга подобряват еластичността и гъвкавостта на колагеновите влакна, с което предотвратяват образуването на целулитните подутини.Най-подходящият спорт за борбата с целулита е плуването.

  • Прилагането на специални антицелулитни процедури и продукти – при антицелулитен масаж, когато кожата е масажирана по подходящ начин, притокът на кръв към тъкъните се увеличава, а също и циркулацията на лимфата се ускорява. Резултатът е частично или цялостно разбиване и превенция на целулита и неговото увеличение за вбъдеще. Всички продукти, които възпрепятстват водната задръжка в организма и спомагат за изгарянето на мазнините, като например “AquaPanic”, “AquaRenn”, “ActiveGirl” и други ( разгледайте нашия магазин за повече медикаменти), благоприятстват лечението на целулита.

Tags:

1 comment

  1. trifo13 says: 31/07/2014

Leave a Reply