Не е тайна за никого, че зимата е най-трудният сезон за нашите елегантни тела. Студеното време, виелиците, купчините сняг и кишата са причина за лишеното ни от движение ежедневие, което пък от своя страна довежда до качването на килограми. Но дали практикуването на зимни спортове може да ни е от полза в подобни ситуации?

Първо трябва да отворим една скоба и да уточним, че какъвто и спорт да се практикува е по-добре от това да се води заседнал начин на живот, лишен от движение и динамика. Ако щете дори шахът има ползи, пред това да не правите нищо. Но сега нека се съсредоточим върху различните зимни спортове и ползите от тях:

  • Ски бягане под всичките му форми: спринт, интервален старт, щафета, та дори и фристайл бягането спомагат за тренирането на голяма част от нашите мускули. Въпреки, че когато чуете бягане се сещате само за краката, при ски бягането активно взимат участие краката, седалищните части, кръста, гръбните мускули, корема и косите мускули, ръцете, раменете и гърдите. Опитайте само веднъж и ви гарантираме, че на следващия ден няма да може да станете от леглото от мускулна треска. Благодарение на този зимен спорт могат да се изгорят повече мазнини от всички други зимни спортове.
  • Кънки на лед: Нека първо отбележим, че карането или пързалянето с кънки на лед е адски забавно. Ако се чудите как да се избавите от сивото ежедневие и да се отърсите от проблемите си, направете една чудесна тренировка с кънки на лед. Съпоставено с всички зимни спортове, пързалянето с кънки на лед изгаря над 1000 калории на час. Разбира се колкото сте по-динамични на леда, толкова повече калории ще изгорите. При кънките на лед, също както и при ски бягането, участие взимат почти всички мускулни групи.
  • hokey-sport-winter-ice-skating-weight-loss-bezgladХокеят, макар и да е слабо разпространен в България, е доста подходящ за запазване на фините ни телесни форми. Хората, обичащи висок адреналин и динамиката, могат да заложат на хокей. Хокей, може да се практикува и през лятото като хокей на трева. Този зимен спорт не само подобрява концентрацията, но и повишава умствената активност, както и подобрява гъвкавостта и се грижи за сърдечно съдовата ни система. Само за час занимание по хокей ще изгорите приблизително 500 калории. Разбира се тук говорим за любителски занимания по хокей, защото в професионалния спорт само при боят между противниците се изгарят повече калории, отколкото вие ще изгорите при вашата цяла тренировка.
  • snowboard-slimming-winter-sport-bezglad-comС комбинация от зимни спортове като ски и/или сноуборд можете да се отървете от 450 калории на час. Сметнато за един ден в зимен курорт, където целодневното каране е над 6 часа, може да изгорите до 2000-3000 калории, което със сигурност ще се отрази положително на фигурата ви. При карането на ски и сноуборд се подобряват гъвкавостта, издръжливостта и дишането, като в същото време се укрепва цялостно физическото ви състояние, тъй като участие взимат различни мускулни групи на краката – бедра, прасци, таз, също както и мускулите на ръцете, корема и кръста. Карането на ски и сноуборд увеличава секрецията на ендорфини, които са изключително важни в грижата за доброто настроение. Практикуването на тези зимни спортове сред природата оказва положително влияние срещу стреса и тревогите.
  • Ако заложите на по-обикновени зимни спортове, като спускането с шейна например, не си мислете, че е загубена кауза. Напротив! Особено, ако го практикувате с децата. Не забравяйте, че за да се спуснете по хълма, първо трябва да се изкачите до там и то дърпайки шейната след себе си. Спускайки се с шейна укрепвате цялостно мускулатурата си.

Също както и при всички други спортове не забравяйте, че загрявката е от изключителна важност. Загрейте добре, защото в противен случай рискувате да получите травми по коленете, глезените, ставите, като са възможни и разтежения.

Вашият инструктор по спорт – BezGlad.com

Tags:

Leave a Reply