Преди да разгледаме отслабването от различни призми трябва да направим едно уточнение, а именно, че отслабване не означава на всяка цена гладуване и трябва да се запомни, че гладуването е вредно за Вашето здраве!

Според експерти в областта, загуба на тегло в рамките на около 2кг седмично е оптимална и не е опасна за нашето здраве. И макар да споменахме няколко пъти до сега термина „отслабване”, трябва да отворим една скоба, че ползи от сваляне на килограми имат нуждаещите се такива – тези с наднорменото тегло. Има много хора, които искат да отслабнат, но по незнайни за никого причини. Просто нямат самочувствие, или се водят по някаква модна тенденция да са слаби и загубват голяма част от теглото си, което всъщност са били мускулна маса или техния чар – красивите им форми. Доста момичета, а и жена на средна възраст отслабват до такава степен, че загубват извивките на тялото си, а именно извивките са най-обсъжданите от мъжете. Проучване проведено в Русия показва, че точно извивките са тези, които възбуждат мъжете до неузнаваемост. При 100 анкети, проведени сред мъже от различни възрастови групи, 67% от тях са признали, че винаги когато става дума за бразилски жени, си представят извитите им форми в кръста и изхвръкналото им дупе. Това само по себе си показва, кое е атрактивно за мъжете и в какво всъщност се крие красотата на тялото. Много слаби жени по света се подлагат на различни операции за увеличаване на седалищните части, с цел да изглеждат по-пищни и привлекателни.

Но нека се съсредоточим върху ползите и недостатъците от отслабването при хора с нормално или наднормено тегло.

Според проучване във Великобритания, масата от страдащите от излишни килограми са хора, които нямат вяра в себе си, подтиснати от множеството подигравки преживяни в по-ранна възраст. Тези хора са стеснителни и срамежливи. Те са по-малко активни, по-мудни, по-бързо измарящи се и са по неефективни на работното място. Може да се говори много на тази тема как наднорменото тегло влияе на човешката психика, но тук бихме искали да се фокусираме върху това, как справянето с излишните килограми повлиява на хората.

Когато дрехите вече не ни стават...

Когато дрехите вече не ни стават…

На първо място винаги поставяме Здравето. Поддържайки килограмите си в нормалните граници Вие се предпазвате от куп заболявания като рак, диабет, проблемно кръвно налягане, висок холестерол и други. Разбира се ползите от отслабването не са само в здравословен аспект. От психологическа гледна точка, хората, загубили част от излишните си килограми започват да се чувстват по-уверени в себе си, повишават самочувствието си и стават по-социални. Не бива да пренебрегваме и физическия аспект, където отслабнал, човек се чувства по-жизнен, по-активен, много по-красив и елегантен. Не на последно място можем да споменем и удобствата, които получава в замяна за положените усилия – по-лесно се намират дрехи наш размер, които да облечем, по-голямо разнообразие от тоалети за различни събития, по-голяма гъвкавост и свобода в тесни пространства и други. Не бива да забравяме, че хората, постигнали желаните резултати се чувстват по-щастливи и по-харесвани.

За и против отслабването

За и против свалянето на килограми

Противниците на тезата, че отслабването може да ни донесе ползи твърдят, че ако човек в стремежа си да отслабне, изгуби рязко голяма част от теглото си, това би довело до множество неприятни и необратими последици. Една немалка част от проблемите при драстична загуба на тегло биха били здравословни – анемия, стомашно-чревни проблеми, физическа отпадналост и други. Също така, ако процесът на отслабване не се наблюдава от специалист, може да се стигне до нежелани резултати, като прекалена загуба на тегло например. В случай, че стремежът към отслабване надделее над разума и с цел да се свалят повече килограми се прибегне до почти пълно гладуване, тогава е възможно тялото и организмът да се стресират, метаболизмът да се забави безвъзвратно, което би довело до обратен ефект след започване на нормално хранене т.е. Вие ще възвърнете свалените килограми и ще натрупате доста над тях ( т.н. Йо-йо ефект). Професор Божидар Попов отбелязва в едно негово изследване, че броят на заболелите от анорексия сред подрастващото население, предимно момичета, расте и това се дължи именно на прилагането на ограничителни диети и нередовно хранене. Много модерно напоследък е да не се яде месо или да не се ядат никакви животински продукти – вегетарианство и веганство. Тук е момента да отбележим, че това е личен избор на осъзнатите хора, но в никакъв случай не бива да се налага сред децата, тъй като е опасно за тях, защото ги лишава от важни за организма витамини и минерали, както и мазнини.

Наднормено тегло или под нормите

Наднормено тегло или под нормите

От всичко казано до тук можем да заключим, че както наднорменото тегло, така и теглото под нормалните норми крият редица опасности, затова трябва внимателно да следим своето тяло и да положим поне малки усилия, за да бъде то здраво, красиво и хармонично. Ако нямате необходимото време и възможности да извършвате ежедневно активна дейност във фитнеса или в парка, да се храните пълноценно и разнообразно и да си почивате достатъчно Ви препоръчваме да се запознаете с някои от най-новите уникални, природни продукти (LiJuaoShouShen, ActiveGirl, MeizitangEvolution, SuperSlimPomegranate и др.), които в комбинация с минимални усилия от Ваша страна, ще Ви помогнат да постигнете завидни и трайни резултати в изгарянето на мазнините и свалянето на излишните килограми.

С пожелания за здрав дух и здраво тяло – екипът на BezGlad.com

Tags:

Leave a Reply