Всички „страдаме” от синдрома на леснорастящия корем и превръщането му в шкембе. Опитваме се да стопим корема и паласките чрез безкрайни хранителни режими, уморителни тренировки и куп лишения, а щом се отпуснем само за миг и похапнем нещо „забранено”, веднага ни се лепи в зоните на корема. Дори една бира на ден ни подсигурява добре оформено коремче или направо шкембенце в бъдеще. Масово хората си мислят, че като правят упражнения за проблемните зони топят мазнините там.

Но дали наистина правейки коремни преси свалят корема? Е, не е съвсем така и в следващите редове ще се опитам да Ви обясня.

Изгаряне на мазнините от цялото тяло

Изгаряне на мазнините от цялото тяло

Идеята е, че без значение какви упражнения и за коя зона или мускулна група ги правим, не горим от енергията само в тази зона, а от общата енергия в тялото ни. Тоест при всякакъв вид физическа дейност изгаряме енергия от подкожните мазнини по цялото тяло, гликогена в мускулите и храната, която приемаме. Обикновено се случва, че искаме да изчистим корема и да се сдобием с преса и въпреки, че правим упражнения основно за тази зона, първо отслабваме в областта на гърдите, лицето и по-малко в корема и дупето. От гените и хормоните ни зависи от кое място на тялото ще започнат да се горят мазнините първо. Често наблюдаваме как хора на диета отслабват в лицето и бюста, но корема и бедрата си остават същите, та в началото дори и леко порастват. Причините за тези катаклизми могат да се търсят в способността на тялото при недостиг на енергия да се запасява с мазнини в определени зони. Така например ако правите само коремни преси и сте на диета, организмът Ви може да реши, че първо ще стопи мазнините в областта на гърдите, а ще запази тези по корема и дупето, а в същото време тренирайки само мускулите на корема Вие ще увеличите обема им и в комбинация с натрупаните мазнини резултата ще е още по-голям корем.

Практиката показва, че ако сте постоянни и последователни в тренировките си, спазвате хранителен режим с ниско ниво на енергия и приемате паралелно подходящи хранителни добавки, рано или късно ще стопите мазнините и от проблемните зони. Просто трябва да сте упорити и нахъсани, а къде резултатите ще дойдат първи зависи изцяло от Вашия ген и структура. Съществуват някои специализирани продукти като тези със съдържание на каспаицин, които имат усилено действие именно в проблемните зони като бедрата и корема, които оказват благоприятно действие и Ви помагат във Вашата битка, а съществуват и такива, които „изстрелват“ Вашия метаболизъм в космоса и топите мазнините с невероятна скорост. Обикновено жените по-лесно стопяват корема, а по-трудно от бедра и дупе. Мъжете имат хубави, стегнати бедра и седалищни части, но коремът и паласките са проблемна зона.

Базови упражнения за перфектна фигура

Базови упражнения за перфектна фигура

Ако искате по-бързо и трайно да се сбогувате с мазнините по корема и бедрата, трябва да правите сериозни упражнения за основните, големи мускулни групи като крака, гръб и гърди, с които ще изгорите повече калории и респективно енергия. Например клековете с щанга или нападите с дъмбели натоварват мускулите на бедрата и дупето, като второстепенно действат и на корема, мускулите на кръста и стабилизаторите на гръбнака и ще изразходвате в пъти повече енергия отколкото ако тренирате само коремните мускули. Лицевите опори например или повдигането на гирички за гърди натоварват гърдите, корема и трицепса.

Ако искате да стопите мазнините по корема правете коремни преси или всякакви други упражнения за корем, но задължително включете и мускулите от по-горе изброените групи, които ще повишат енергоразхода. От една страна, ако правите коремни преси, другите Ви мускули ще са свежи и след като се измори коремът ще можете да продължите с бедрата примерно. От друга страна ще сте тренирали по-дълго и ще сте изразходили повече енергия отколкото само с коремни преси.

Имайте предвид, че за да отслабвате, трябва да изгаряте повече калории отколкото сте приели с храната през деня, или организмът Ви трябва да е в енергиен дефицит. За да изразходите 300 калории, които може да приемете дори само с 1 ядене, ще Ви е нужна едночасова тренировка със средна натовареност.

Вашият личен съветник – BezGlad.com

Tags: , , , , ,

Leave a Reply