Има доста фитнес митове, които не са нищо друго освен широко разпространени заблуди. Но нали знаете, че една лъжа повторена 100 пъти става истина, та така е и с всички фитнес митове. Проблемът е, че не само могат да понижат ефективността на тренировката, но и да направят самата идея за активен живот непривлекателна и да ви откажат от спорта.

Йога и Пилатес - не ги пренебрегвайте

Йога и Пилатес – не ги пренебрегвайте

С Йога и Пилатес не може да се отслабне?!?! – Хората, които се опитват да свалят няколко килограма най-често се фокусират върху интензивните силови и аеробни натоварвания, като пренебрегват йогата и пилатеса. Но именно те се оказват доста ефективни в ускоряването на метаболизма и постигането на психоемоционално равновесие. Резултатът е намаляване на стреса и апетита, а оттам и сваляне на сантиметри от талията. Това е един от многото фитнес митове, който е по-добре да не приемате за чиста монета, а да изпитате сами.

Спортът за здраве няма възраст

Спортът за здраве няма възраст

След 40 годишна възраст фитнесът не е препоръчителен?!?! – Точно обратното! Днес фитнес клубовете са посещавани от все повече хора на различни възрасти. В чужбина се наблюдава дори тенденция по-възрастните хора да посещават по-често спортните зали отколкото младите. Специалистите са категорични, че за всяка възраст и здравословно състояние си има подходящи и полезни упражнения. Хората над средната възраст трябва да наблягат повече на бавните практики, като пилатес, йога, танци и други, след това на плуването и накрая са силовите тренировки, но те трябва да са индивидуално адаптирани.

Задължително да се почива между отделните упражнения?!?! – Прекъсването на тренировката за повече от 2 минути може да саботира цялата тренировка до момента, като всичките ни усилия може да се окажат напразни. Прекалено много почивки разреждат млечната киселина, която е отговорна за растежа на мускулите. Добре е между упражненията да имате не повече от 45 до 60 секунди почивка и не се притеснявайте, ако от умора не успеете да направите пълно упражнение с всички повторения. Това определено е по-добрият вариант от дългите почивки.

По време на тренировка не трябва да се пие вода?!?! – Този мит е стар колкото света! Всички научни изследвания показват, че консумацията на вода по време на тренировка е задължителна. Причината е, че при всяко физическо натоварване губим вода, която трябва да се възстанови, защото в противен случай кръвта се сгъстява и сърцето се натоварва. Пийте вода на малки глътки и със стайна температура, но в никакъв случай ледено студена, тъй като може да ви пресече.

Мазнините се горят с малко тежести и много повторения?!?! – За да горите повече калории, правете упражнения за цялото тяло и така няма да се налага да правите много повторения. Натоварвайте мускулните групи оптимално, правете по 15 повторения в 2-3 серии и няма нужда да се съобразявате с този мит.

ДА СЕ ПИЕ ВОДА ПО ВРЕМЕ НА ТРЕНИРОВКА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!

Добавките са препоръчителни, но не и задължителни

Добавките са препоръчителни, но не и задължителни

Тренировките нямат ефект, ако не се взимат специални хранителни добавки?!?! – Правилната формулировка би била, че няма да имате толкова голям ефект и скорошен резултат, ако не стимулирате организма си с добавки, но чак пък да нямате никакъв ефект не е възможно. Обикновено тези хапчета или напитки са за хора, които имат много натоварено ежедневие и не могат да си почиват достатъчно, или за такива, които тренират не по-малко от 4 пъти седмично. С малко повече усилия от ваша страна, може да си набавите всички необходими съставки по естествен път с помощта на балансирана диета.

Ловецът на митове – www.BezGlad.com

Tags:

Leave a Reply