Според сайта Rodale, посветен на здравословното хранене и проведено проучване сред специалисти по храните Ви представяме другата страна на някои популярни и дневно консумирани продукти, които е по-добре да избягвате или да внимавате при тяхната консумация. Много от храните, които консумираме са разпространители на различни бактерии и крият повече опасности за организма ни отколкото ползи.

Кълновете са идеална среда за бактерии

Кълновете са идеална среда за бактерии

На първо място са класирани добре познатите и нашумели през последните години кълнове, поради риска от разпространение на инфекции, който крият. Според Дъг Пауъл, професор по хранителна безопасност в Държавния университет на Канзас, кълновете са били в основата на 40 процента от случаите на бързо разпространение на хранителни инфекции през последните 20 години и толкова пъти са били причина за спиране на храни, че „просто не си струва риска“. Много е важно как и къде са отглеждани кълновете. Независимо дали соеви, бобени или пшенични, те често се оказват заразени със саламонела, листерия или еширихия коли. Податливи са на замърсяване, защото семената изискват влага и топлина, за да покълнат – условия, идеални за размножаване на бактерии. Когато включвате кълнове в диетата си, много добре се замислете струва ли си рискът и знаете ли какво и с какъв произход консумирате.

Риба меч? Заменете я със сьомга.

Риба меч? Заменете я със сьомга.

Следващата храна е Риба меч, особено за жените и в частност тези, които са бременни. Според педиатъра д-р Филип Ландриган бременните трябва да избягват живака в рибата – а рибата меч съдържа голямо количество. Здравословни и незамърсени алтернативи, богати на Омега 3, са например сьомгата и обикновената скумрия, с които с две ръце Ви препоръчваме да замените рибата меч. Всеки хранителен режим задължително трябва да съдържа риба и рибни деликатеси.

Според здравния експерт д-р Айзък Елиас всички диетични напитки, било то безалкохолни газирани или негазирани, както и храните с подсладители, трябва да се изключат от дневното меню, защото данните за безопасността на много от подсладителите (сукралоза, аспартам, ацесулфам К, неотам и др.) са обвити в противоречия и конфликти на интереси сред производителите. Независими изследвания предполагат, че преработени в тялото, тези вещества могат да причинят проблеми с метаболизма и теглото, неврологични заболявания, ставни болки, чревни възпаления и не на последно място, рак.“ Дори да приемаме имуностимулатори, мултивитамини и минерали или продукти за отслабване, които благоприятстват цялостното ни здравословно състояние, повишават метаболизма и имунитета и предпазват от куп заболявания, силно препоръчително е да изключим всякакви безалкохолни, дори те да са от типа на диетична кола Coca-Cola ZERO или Pepsi Light!

Ред специалисти по здравословно хранене и хегемони в спортните среди алармират да се избягват всякакъв вид храни от веригите за бързо хранене. От една страна почти всички „месни” продукти в сандвичите са овкусени и поддържани с много консерванти и различни химикали. От друга страна зеленчуците, които се прибавят към менютата се отглеждат в неестествена среда с много различни торове и се помпат с различни химикали, за да растат по-бързо и да стават по-големи.

Шоколадът е не само приятно лакомство, но и източник на полезни фитонутриенти, които увеличават притока на кръв в мозъка, защитават кръвоносните съдове, подобряват настроението и концентрацията. Черният шоколад е препоръчван в куп диети и има изключително много ползи за организма. Белият шоколад няма нито едно от тези свойства, обяснява д-р Дрю Рамзи от Колежа за лекари и хирурзи към Колумбийския университет и затова е по-добре да го изключим от менюто си.

Пуканките „с вкус на масло“, “с вкус на бекон” и други за микровълнова фурна често използват вредни химикали, които не са отбелязани на опаковката, защото точното химично название на ароматизаторите се води фирмена тайна, обяснява Александра Скрантън, научен директор на екологичната организация WVE. Можете да си приготвите пуканки с истинско масло – дори и в микровълрновата, ако използвате подходяща торбичка или съд, но като цяло е по-добре да избягвате храни, приготвени на микровълнова фурна.

Всичко, от което имате нужда за един сладолед е мляко, захар и може би малко ванилия, но сладоледите в повечето големи вериги магазини и галатерии съдържат невероятно дълъг списък от овкусители, сгъстители, хидрогенирани растителни масла и какво ли още не и всъщност с покупката на такъв „домашен” сладолед си закупувате хранителен „Франкенщайн“, обяснява Дейв Цинченко, автор в списание Men’s Health.

Изключете хляба от менюто си

Изключете хляба от менюто си

Кардиологът д-р Уилям Дейвис твърди в една от книгите си, че днешният хляб няма нищо общо с това, което майките и бабите ни са консумирали заради проведените масово през 60-те и 70-те години генетични изменения с цел увеличаване на добива. „Ако има храна, чието избягване води до екстравагантни, невероятни и неочаквани ползи, това е хлябът.  И не говоря само за белия хляб, а за всякакъв хляб – пълнозърнест, био, френски, италиански, пресен, стар и т. н.“ А и можем съвсем спокойно да заключим, че всякакъв вид хляб е по-добре да се избягва при хранителни режими, ако искаме да постигнем завидни и трайни резултати и да се радваме на крепко здраве.

Ако сте изготвили хранителния си режим правилно, изключили сте горе упоменатите храни и спазвате стриктно всичко, което Ви е препоръчал Вашият личен инструктор – диетолог и въпреки това и с усилени тренировки не постигате желаните резултати, то може да разгледате нашите продукти, които ще Ви помогнат в борбата с наднорменото тегло.

Вашият личен консултант по здравословно хранене – BezGlad.com

Tags:

Leave a Reply