Винаги когато чуем супер храна си мислим за нещо уникално, трудно достъпно и екзотично, но в повечето случаи това са съвсем обикновени храни от нашето ежедневие, на които ние просто не обръщаме внимание и не сме запознати с техните качества и свойства. В днешно време има много супер храни като елда, киноа, годжи бери, акай бери и други, които имат изключително положителни качества за здравето ни, но тук ще съсредоточим вниманието Ви към 10 супер храни за отслабване. Ще Ви запознаем с продуктите, които ще работят вместо Вас в борбата за стопяване на мазнините.

Да! Те съществуват и ни заобикалят всекидневно!

10 супер храни за отслабване

10 супер храни за отслабване

Чували ли сте, че съществуват храни с отрицателен калориен баланс? Сигурни сме, че в момента се чудите как това е възможно, след като всяка храна съдържа самостоятелни или в комбинация въглехидрати, мазнини и протеини. Да, прави сте. Няма храни, които като ги изядем и автоматично да изчезват калории, тъй като тогава би следвало като ядем и в същото време да огладняваме повече. Разбира се, че тези храни не са точно с минусови калорийни стойности, но тайната се крие в това, че при храните с отрицателен калориен баланс са нужни на тялото ни повече калории да ги преработи и разгради, отколкото те самите съдържат и биха ни доставили. И когато говорим за отрицателен калориен баланс, трябва да уточним какво точно ще разбираме и приемаме под това определение. Калорийният баланс е съотношението между количеството енергия, която постъпва с приетата храна и количеството енергия, която изразходваме в тренировки, ежедневие и работа. Когато приемаме по-малко калории, отколкото всъщност изразходваме, казваме, че тялото ни се намира в отрицателният калориен баланс или калориен дефицит.

Сега нека разгледаме до тук обяснената теория с един пример, като трябва да подчертаем, че всяка храна съдържа калории и е източник на енергия, но за нас е важен крайният резултат. И така, при храните с отрицателен калориен баланс като броколите например, ако приемем хипотетично, че със 100гр. броколи си набавяме 50ккал, то на нашия организъм са му нужни 100ккал, за да разгради и усвои броколите. Като краен резултат след храненето с броколи имаме приета енергия под формата на 50ккал, но тялото ни е изразходвало 100ккал за преработката им, което изчислено съвсем простичко показва, че след храненето, когато храната бъде усвоена ние ще сме с 50ккал минус. Най-лесната подсказка за разпознаване на такива храни е, че това са зеленчуци с високо съдържание на фибри, малко количество смилаеми въглехидрати, никакви мазнини и богато съдържание на вода.

Храните с отрицателен калориен баланс съдържат голямо количество фибри. Това ги прави по-трудни за храносмилане и е необходима повече енергия за разграждането им, отколкото те носят. Но в никакъв случай не бива да се залъгваме, че ако се храним повече с такива храни, ще свалим драстично от теглото си, тъй като количеството на допълнителните калории необходими за храносмилането на даден зеленчук не е чак толкова голямо. Отслабването и изгарянето на мазнините зависи от общите приети калории за деня – те трябва да са по-малко от изразходваните такива. Хубавото на тези храни е, че можем да ги ядем на корем и без задръжки, като в същото време пречистваме храносмилателния си тракт и стимулираме перисталтиката.

Храни с отрицателен калориен баланс

Храни с отрицателен калориен баланс

Всъщност от изброените храни всички са с калорийна стойност между 20 и 40 калории за 100гр., но също така са и с много ниско ниво на въглехидрати и мазнини. На първо място сред супер храните се нареждат броколите, последвани от тиквички, целина, къдраво зеле, спанак, карфиол, аспержи, зеле и листа от ряпа. Отсъствието на мазнини и богатият състав на фибри правят тези зеленчуци незаменими помощници в хранителните режими за сваляне на килограми. В съчетание с подходящите продукти за отслабване – капсули за изгаряне на мазнините, диуретици, фет бърнъри и други можете бързо и трайно да загубите голяма част от излишните си килограми и да се радвате на новата си визия за дълго време. Просто винаги гледайте изброените храни да присъстват във Вашето меню.

  • Ряпата е чудесен източник на витамини и в частност на витамин С. Макар да има ниско съдържание на витамини, ряпата съдържа голямо количество фибри, които подобряват храносмилателния процес.
  • Зелето е широко разпространен зеленчук, който има чудесни вкусови качества с ниска калорийна стойност и сравнително добро количество белтък и фибри. Зелето е изключително богато на витамин B9 или т.н. фолиева киселина, което го прави незаменим продукт в хранителния режим на бременните жени.
  • Аспержите са известни с богатото си съдържание на минерали и растителни влакна.
  • Карфиолът е вид зеле, който е с доста добро съдържание на протеини и минерали и ни снабдява само с 25 ккал на 100 гр.
  • Спанакът, познат ни от детството с филмчето за Попай моряка, макар да няма вълшебните качества от анимацията, то той е богат на минерални соли и много витамини.
  • Къдравото зеле има над 2% съдържание на протеин, а половината от количеството въглехидрат е под формата на фибри.
  • Целината е най-калоричният зеленчук от примерната класация, но доброто количество протеин и фибри, както и ценните лечебни свойства, го поставят на по-челна позиция.
  • Тиквичките вземат заслужено бронз с цели 2.28% протеин и пренебрежителните 21 ккал на 100 гр.
  • Второ място за кресона – зеленчук, богат на витамини от групите B и C, както и на калциеви соли и магнезий, а процентът протеин е над 3.
  • Тяхно величество, броколи, са обсъждани и разисквани и в други наши теми, но те наистина имат чудесни вкусови качества и изключително добри показатели за храна с отрицателен калориен баланс. Заради високото си съдържание на безценни вещества като витамини С, В5, В9, витамин А, желязо, фосфор, калий и магнезий, броколите се нареждат на върха на класацията.

С грижа за Вашето тяло и здраве – BezGlad.com

Tags:

Leave a Reply