В настоящата статия ще ви предложа една домашна тренировка за цялото тяло. Разработила съм я така, че да може да се изпълнява както от начинаещи, така и от напреднали, като основните елементи, които са заложени в тренировката са – да бъде лесно приложима в домашни условия, да е ефикасна, да е интензивна, да гори мазнините и да ви зарежда с тонус.

Към самата тренировка ще ви препоръчам храни, които ще ви помогнат да постигнете желаните резултати и ще ви дарят със здраве и дълголетие, както и подходяща суплементация, която ще направи пътя ви лесен и много по-кратък.

За постигане на максимален ефект и обработване на цялото тяло ще следваме един вариант на кръгова тренировка, съобразена изцяло с женската физика. Кръговата тренировка е анаеробна по същност тренировка, чрез която тялото поддържа висок сърдечен пулс, което от своя страна спомага за изгарянето на мазнините. Идеята е да се натовари цялото тяло чрез многоставни упражнения без да се акцентира върху определена мускулна група. Тренировката е за издръжливост, сила, тонус и функционалност. Правим всяко упражнение в една серия, след това преминаваме към следващото. Веднъж завършили кръга от упражнения, след кратка почивка, повтаряме. В различните случаи  тренировката се състои от 5, 10 или повече упражнения, които представляват един кръг, като самата тренировка може да бъде съставена в 2 до 5 кръга в зависимост от физическото състояние на трениращия и поставените цели. По-тежките упражнения (тези в които участват повече мускулни групи) се изпълняват в началото на даден кръг, а по-леките в края му, тъй като ако започнем на обратно, най-вероятно няма да успеем да завършим кръга. Колкото е по интензивна тренировката, толкова повече енергия изразходвате, следователно горите повече калории. Хубаво би било да изпълнявате тренировката поне 3 пъти седмично, а по възможност и през ден. В случай, че извършвате и друга физическа дейност, може да изпълнявате 2 пъти седмично. И така нека покажем упражненията:

Класически клек с изтласкване

Класически клек с изтласкване

Класически клек с изтласкване – Може да се изпълнява както със собствено тегло, така и с гирички или бутилки с вода. Краката са разтворени на нивото на рамената, гърбът се държи изправен и стегнат в кръста през цялото време, а ръцете, ако са заети с тежест са прилепени до тялото или лактите са прилепени до гръдния кош, а тежестите са на нивото на раменете. В случай, че се изпълнява без допълнителни тежести, ръцете се държат изпънати напред. При изпълнението на клека се опитайте да клекнете възможно най-ниско, като краката трябва да са стъпили на цяло ходило, гърбът да е стегнат и изправен, а дупето да е изнесено назад. Задръжте в най-ниската позиция за 1-2 секунди и изправете тялото, като при изправянето нагоре изтласкайте тежестите над главата ви, така че да усещате натоварване в областта на раменете. С това комплексно базово упражнение ще натоварвате едновременно бедрата, дупето, корема, гърба, трицепса и раменете. Изпълнявайте по 10-12 повторения.

Класически лицеви опори

Класически лицеви опори

Класически лицеви опори / Лицеви опори на колене – Заемете позиция за лицева опора, с длани на нивото на раменете и опора на пръстите на краката или на колене. Лактите и раменете трябва да са почти в една линия, като лактите образуват 60-70 градусов ъгъл с гръдния кош. Нека тялото ви е в една линия и от тила до коленете/петите. Дръжте гърба, кръста и дупето стегнати. Бавно сгънете лактите и се спуснете надолу – водят гърдите, кръста остава стегнат и неподвижен. Когато раменете ви минат нивото на лактите се избутайте обратно. Важно е упражнението да се изпълнява бавно и концентрирано, тъй като натоварването е както при хода надолу, така и при изтласкването нагоре. В случай, че сте започнали на колене се старайте с всяка тренировка да се усъвършенствате и да започнете да го правите от пръсти на краката.

Перфектно упражнение за трицепс

Перфектно упражнение за трицепс

Кофички на стол за трицепс – имаме  нужда от стол, пейка, по-високо стъпало или каквото и да е друго наподобяващо тези предмети. Разполагаме столът зад тялото ни, поставяме ръцете си на него на ширината на раменете. Ръцете са напълно изпънати. Краката са изпънати напред,сгънати в кръста перпендикулярни на торса. Спускаме бавно тялото  като вдишваме. Спускаме се така, че ъгълът на лакътя спрямо горната част на ръката и предмишницата образува приблизително 90 градуса. Държим лактите възможно най- близко до тялото и задържаме в най-ниска позиция за 1-2 секунди, след което използваме трицепса, за да повдигнем тялото и да върнем в стартова позиция. Издишаме. Много е важно краката да не участват в упражнението, а цялото натоварване да е фокусирано върху ръцете (в частност трицепса) и раменете.

Велосипед срещу класически коремни преси

Велосипед срещу класически коремни преси

Велосипед / Класически коремни преси – Въздушният велосипед е сред най-добрите упражнения. Той не само загрява цялото тяло, но ви и тонизира и раздвижва кръвта навсякъде. Това упражнение работи перфектно не само за вашия корем, а и за бедра и дупе. Легнете по гръб, поставете ръцете зад главата и си представете, че карате колело във въздуха, като се опитвайте да въртите въображаемите педали бавно и концентрирано. Повдигайте едното си рамо, сякаш се опитвате да докоснете коляното на срещуположния си крак, който се приближава към главата ви, а след това направете същото и с другото рамо. Сериите са три, а повторенията 20-25 или по 12-15 на крак. Дръжте горната и долната част на гърба си на пода. Упражнението е доста трудно за изпълнение при начинаещи, но е сред най-ефективните за плосък корем и тънка талия. Това упражнение натоварва и косите мускули, които придават завършен вид на корема и ви спасяват от „любовните дръжки”. В случай, че упражнението ви е трудно, може да правите по няколко повторения и да завършвате с класически коремни преси, които са значително по-лесни, но и не толкова ефикасни.

Странична дъска

Странична дъска

Дъска / Странична дъска – натоварването на мускулите в корема е жестоко. В повечето упражнения за корем разбирате колко сте се натоварили чак на следващия ден, докато при дъската усещате натоварването на момента. За класическия вариант застанете на лакти и заемете позиция като за лицева упора. Задръжте тялото в хоризонтална позиция, изпънато като дъска. Дишайте равномерно. Старайте се да не го отпускате и задръжте така около минута, две или колкото издържите. Ако искате да опитате страничната дъска, застанете в легнало положение на една страна, като дръжте тялото си изправено на опорната ръка ( изпъната) и на страничната част на ходилото, а другата ръка дръжте сгъната на кръста или вдигната нагоре към тавана. Стегнете кръста и дръжте тялото изпънато, като с плавни движения спускайте дупето до пода и връщайте в изходна позиция, повтаряйки движението 10 пъти на всяка страна.

Скокът ДЪГА ще ви изстреля до целта

Скокът ДЪГА ще ви изстреля до целта

Скок дъга – Техниката на изпълнение е сравнително лесна, когато движението се изпълнява със собствено тегло. Най-често се включват бедрените и седалищните мускули, прасците, раменните мускули, а бицепсите, гърдите и предмишниците стабилизират тялото. За правилно изпълнение на упражнението, разтворете краката на широчината на раменете или малко по-широко, изправете гърба и клекнете максимално ниско, като ръцете са прилепени до тялото или са кръстосани зад главата. Когато сте в най-ниската позиция с експлозивна сила отскочете право нагоре, като се изтласквате на пръсти и вдигате и изпъвате ръцете нагоре. Приземете се на пръсти, за да натоварите прасците си, без да долепяте пети до пода.

Хранителни добавки за жени

Хранителни добавки за жени

Когато завършите целия комплекс от упражнения, направете 2-3 минути почивка и повторете отново. Общо може да направите 3-4 кръга, които ще повишат пулса ви и ще ви избавят от излишните мазнини, като в същото време ще ви помогнат да изградите мускулна маса и заздравите физиката си. Започвайте всяка тренировка с кардио – велоергометър, скачане на въже, бързо изкачване на стълби и други, като отделяте около 10 минути, а когато завършите тренировката повторете за още 15-20 минути. За постигане на максимални резултати, комбинирайте тренировката си със суплементна бомба, съдържаща комплекс от мултивитамини и минерали, ускорител на метаболизма или термогенен бърнер, Л-карнитин или Линея и ако имате повече излишни килограми за стопяване, но не можете да се справите с вълчия апетит, заложете на някои от капсулите за потискане на апетита и топене на мазнините.

Хранителен Режим за отслабване

Хранителен Режим за отслабване

Ключов елемент в борбата с наднорменото тегло е хранителният режим, затова заложете на ниско-калорично меню и заменете до сега приеманите от вас храни с чисто месо, риба, яйчни белтъци, ориз, зелени салати с краставици, сурови ядки, обезмаслени извара, овесени трици или мюсли, протеинови шейкове, фъстъчено масло, киноа, елда и други. Изключете вашите противници – безалкохолни напитки, хляб, тестени изделия – макарони, спагети, паста, лазаня, захарни изделия, готвени манджи, пържено, бързи закуски и всички вериги за бързо хранене по моловете. Хранете се пълноценно и здравословно, тренирайте, грижете се за себе си и бъдете разумни.

Експертът в спорта и храненето – BezGlad.com

Tags:

Leave a Reply