Преди да се впуснем в детайлите по самия усъвършенстван хранителен режим на Пиер Дюкан (Pierre Dukan) е добре да споменем кой е Дюкан, какво представлява неговата диета-режим и защо е толкова известна. След това от BezGlad.com ще ви запознаем с една подобрена версия, която вече не е хранителен режим или диета, а начин на живот, който ще ви помогне да си играете с теглото си както и когато си поискате.

Хранителният режим (диета) на Дюкан произхожда от Франция. Това е начин на хранене, базиран на приема основно на протеини и е създаден от френския лекар и диетолог Пиер Дюкан (Pierre Dukan). Д-р Дюкан, роден през 1941г. посвещава живота си на изследвания и проучвания за това, как да помогне на хората с наднормено тегло и как да спре процеса на възвръщане на свалените килограми (йо-йо ефект). На почти 60 годишна възраст, той идва своя научен труд „Не знам как да стана по слаб”, а няколко години по-късно и бест-селъра “The Dukan Diet” или Диетата на Дюкан, който се продава в над 7 милиона копия по целия свят, преведен е на над 14 езика и се предлага в над 32 държави. Интересен факт е, че книгата на Дюкан става хит номер 1 в обединеното кралство, след като Кейт прилага диетата върху себе си преди сватбата с принц Уилям и по този начин сваля 2 размера от роклите си.

Хранителният режим на Дюкан, погрешно наричан диета, е съставен от над 100 вида разрешени храни и е разделен на 4 етапа, наричани фази: Атакуваща фаза, Намаляваща фаза, Адаптираща фаза (консолидираща) и стабилизираща фаза. Диетата на Пиер Дюкан е богата на протеини и ниска на калории. Нещо повече, самият процес на усвояването на протеини води до високо-калорийни разходи, като по този начин позволява загуба на тегло без да се губи мускулна маса. Само през първата фаза д-р Дюкан гарантира загуба на 2-3 килограма телесно тегло за по-малко от седмица. По-добрият режим на Дюкан ще ви докара до -5кг. през първата седмица и само за месец ще сте с над 10кг по-леки.

За самата диета на Дюкан в интернет има хиляди статии. Тук ще обърнем внимание на някои детайли, които ще са ви от полза в борбата с килограмите следвайки съветите на великия Пиер Дюкан.

Като за начало, самият режим има за цел да ускори метаболизма ви, но д-р Дюкан (Dukan) не поставя ограничения на количеството храна прието на ден, затова, за да не прекалявате и да не се чудите защо резултатите закъсняват, е добре да потиснете глада до колкото е възможно с някакви натурални добавки от рода на Супер Слим с Нар, Лида, Мейзитанг или други подобни. Подготвяйки организма си за ограничения прием на храна, може да преминете към атакуващата фаза на френския диетолог, наричана също протеинова атака или ударна фаза.

При първата фаза са разрешени 68 вида храни и продължава от 2 до 10 дни, в зависимост от поставените и постигнатите цели. Включва консумацията само на храни богати на протеини и бедни на въглехидрати и мазнини. Приемът на големи количества вода, поне 2 литра на ден, е задължителен. Консумират се чисти меса, яйца, риба и морски деликатеси, обезмаслени мляко, сирене и кашкавал. Никакви други храни, тестени и захарни изделия, напитки и друго. Само позволените. Това, което ние може да добавим към режима е сутрин след ставане да се изпие чаша топла вода с прясно изцеден лимон (може и зелен чай) и едва 30 минути след това да се закусва. Също така, за да се подобри идеята на д-р Дюкан е добре да се приема ALA или CLA, хранителни добавки с алфа-липоева киселина, която спомага за отлагането на мазнините и противодейства тяхното натрупване в организма. Също така ябълков пектин от аптеката би бил безценна добавка към диетата. Макар френският доктор да разрешава само протеини през първата седмица, приемът на зеленчуци като броколи, карфиол, кресон и зеле би ви помогнал много и дори би ускорим ефекта на диетата, като в същото време ще се чувствате много по-добре и по-свежи.

Храните в ударния период препоръчани от Dukan са чисти меса без кожа, риба – позволени са всички видове, отново без добавяне на мазнина – печени, варени или сурови, обезмаслени или ниско маслени млечни храни, яйца – основно техните белтъци, дреболии –дробчета и сърца, морски дарове – раци, калмари, миди, скариди, омари и нискомаслена шунка. Извършвайки поне минимална физическа дейност през деня е перфектна добавка към диетата – избирайте изкачването по стълбите, ходете пеш или 2-3 пъти седмично правете упражнения у дома. При този начин на хранене и тренировка тялото черпи от запасите от мазнини и съвсем скоро резултатът ще е на лице.

През втория период на „намаляваща фаза” или през смесения период Дюкан отново залага на протеиновите храни, но този път позволява и приема на зеленчуци. Редуват се дни на чисти протеини с такива на протеини и зеленчуци. Забранени зеленчуци са картофи, боб, ориз, царевица, грах, нахут, авокадо, артишок. Препоръчваме ви зеленчуците, които консумирате да са в суров вид и отново да са от типа на зелето, крастаставици, ряпа. Диетологът позволява 28 вида зеленчуци, с които да разнообразявате храненията. При крещяща нужда от десерт, веднъж на седмица може да си позволите малко Дюкански шоколад. През тази фаза отново важат помощните детайли като при първа фаза, като отново приемате нещо апетито-потискащо, започвате деня с чаша топла вода с лимон и по време на деня приемате пектин и може да добавите ензими, които ще ви помогнат да усвоите повече от храната и ще ви предпазят от стомашен дискомфорт. Леки тренировки за корем и бедра също са препоръчителни.

През третия период Пиер Дюкан позволява гала вечери или както ние обичаме да ги наричаме „мръсни дни”. Обръща се изключително внимание на тази фаза, тъй като през нея е много важно да задържим постигнатите резултати. Продължителността на фазата е според зависи от постигнатите резултати през предходните фази. За всеки килограм загубено телесно тегло се добавят 10 дни към третата фаза. Примерно ако сте свалили 10 килограма през ударната и смесената фаза, то консолидиращата фаза ще продължи над 3 месеца за вас. През третата фаза се хранете като през втората, но може да вкарате и по един плод на ден, като се препоръчва да е ябълка, круша, нар, киви, но без банани, грозде и подобни. Може да добавите малко пълнозърнест хляб, сирене и нишестени храни, но в съвсем малки дози. Отново продължавайте да потискате апетита и да приемате пектин и топла вода след ставане, но първата ви закуска за деня нека стане 2 лъжици овесени трици с лъжичка обезмаслено кисело мляко. Стабилизирайте дисбаланса в килограмите като правите един протеинов ден през седмицата.

През последната фаза започвате да се храните нормално, като спазвате две основни правила – да имате чист протеинов ден веднъж седмично и да хапвате по 3 супени лъжици овесени трици всяка сутрин. Препоръчителната продължителност на четвъртата фаза е цял живот!

С диетата на Дюкан може да се отслабне и най-хубавото е, че резултати се виждат доста рано – може би след седмица, което дава на хората надежда, че могат да отслабнат, а от там намират и воля да го направят.

Следвайте простичките правила за някои добавки, които да приемате заедно с дюканския хранителен режим, движете се повече, съобразявайте се какво и кога ядете, и регулирането на килограмите ще бъде като детска игра за вас. Успех.

Tags:

Leave a Reply