Обичаш ли да спортуваш през цялата година? През всички сезони? Лично аз през пролетта и лятото тичам и карам колело на открито заедно с тренировките във фитнеса. Ако и ти като мен живееш на място, където през зимните месеци е студено, тъмно и влажно, ще имаш нужда от промяна в тренировките си. Но в никакъв случай не се отчайвай и не се отказвай! Има ли желание има и начин.

Дори и през зимните месеци можеш да поддържаш добра форма и да правиш пълноценни тренировки на същото ниво, както и през лятото, въпреки студа. Следвай моите съвети и ги приспособи за своите нужди и ще имаш доста ефективни и безпроблемни зимни тренировки.

  1. Грижете се за себе си и отдайте нужното внимание на сигурността – в случай, че искате да поддържате тренировките си на открито и през зимата се подсигурете с диодно прожекторче за глава, светлоотразителни дрехи и не на последно място – облечете се топло. Защо ви казвам тези неща, които вие си знаете? Причината е, че много хора не обръщат внимание на тези неща, а те са изключително важни, тъй като през зимните месеци денят е по-къс, през доста голяма част от него е тъмно, и ако тичате или карата на открито има голяма вероятност някой да не ви забележи, ако нямате сигнални пособия. Все пак не искате да претърпите някой пътен инцидент само заради едната тренировка.
  2. Екипировка за безпроблемни тренировки

    Екипировка за безпроблемни тренировки

    Облечете се подходящо – Ако спортувате навън се облечете според времето и условията. Топли дрехи, ръкавици и шапка са повече от задължителни. Ако навън е снежно или дъждовно, водоустойчиви, зимни обувки също ще са ви необходими. Дрехите, които са с дишащ механизъм и държат влагата и студа далеч от вас биха ви свършили много добра работа. Имайте предвид, че зимата трябва да смените дрехите си възможно най-скоро след тренировка, за да помогнете на тялото си да регулира температурата си.

  3. Загрявайте допълнително – Когато температурите са ниски, за да избегнете нежелани контузии и травми, ще имате нужда от повече време за загрявка. Започвайте тренировката си по-леко, с повече загрявка и по-малки натоварвания, като след като сте загряло достатъчно, може да започнете да тренирате с нормална интензивност, без значение от студа. Ако се намръзнете прекалено по време на тренировка е желателно да си вземете горещ душ или да приемете гореща напитка, за да се сгреете и да избегнете евентуални настинки.
  4. Дръжте главата си вътре – Аз определено тренирам по-често във фитнеса през зимата. Лятото времето е хубаво и предразполага към повече спортове и активности на открито. За да избегнете отегчението през зимата от еднообразните тренировки във фитнеса, се опитайте да правите различни тренировки, кръгови сетове, да посещавате групови класове по фитнес, йога, пилатес или други. Ако пък не ходите на зала има страшно много видео клипове с тренировки в домашни условия, различни тренировъчни режими за корем, бедра и другите мускулни групи. Някои тренировки в дома могат да бъдат правени заедно с децата дори.
  5. Зимни спортове

    Зимни спортове

    Опитайте зимните спортове – Ако живеете близо до снежен курорт се възползвайте от природните богатства и се спуснете по склона със ски, сноуборд или шейна. Всички тези спортове имат различно натоварване за вашето тяло и със сигурност ще предизвикат мускулна треска от ново измерение. Също така всички зимни спортове са и много забавни и могат да се практикуват със семейството и приятелите.

Не се отказвайте от тренировките и не заспивайте зимен сън само защото идва зимата. С малко планиране и гъвкавост може да си тренирате през цялата година и то еднакво ефективно през всички месеци. Направете малки и лесно промени в своята тренировка и ще бъдете щастливи и във форма всяко следващо лято.

BezGlad.com

Tags:

Leave a Reply