С настъпването на горещите, летни дни консумацията на различни напитки се увеличава в пъти и това е напълно нормално. В жегите организмът губи течности, които трябва да си набави, но обръщаме ли внимание какво консумираме и какви процеси настъпват в нашето тяло?

Летните жеги и напитките вървят ръка за ръка и рядко в стремежа си да утолим жаждата обръщаме внимание какво пием. Тук ще съсредоточим вниманието Ви върху течностите, които са полезни и тези, от които е по-добре да се откажем. Разбира се почти всички напитки имат както положително действие върху организма, така и при прекомерна консумация могат да предизвикат проблеми. Много е важно количеството напитки, които приемаме за едно денонощие, като оптималната доза е около 2-3л вода и доста по-малко кафе, сокове и газирани продукти. Не злоупотребявайте обаче с течностите през втората половина на деня – това може да доведе до отоци. Най-добре е да пиете на малки порции през целия ден.

99% от хората наблягат на студените напитки и дори залагат на принципа „колкото по-студено, толкова по-добре”. Но уви, през топлите дни е добре да се пият топли напитки с температура около 40 С, тъй като те уравновесяват температурата на тялото и околната среда и допринасят за по-ниска загуба на течности от организма. Или иначе казано, колкото по-студени продукти приемаме, толкова повече нарушаваме баланса между телесната ни температура и тази на заобикалящата ни среда, което от своя страна води до увеличено изпотяване и жажда. Увеличеното потене може да доведе и до загуба на натрий, което е причина за нарушения във водно-солевия баланс на организма. Разбира се на бива да приемаме като абсолютно твърдение, че през летните месеци трябва да се консумират само чайове и топли напитки. Просто трябва да се постигне равновесие в приема на течности и да се подбират внимателно такива, които биха ни донесли повече ползи отколкото вреди.

Минерална или трапезна вода

Минерална или трапезна вода

Безспорно най-добрата и безвредна напитка е водата, особено ако тя е минерална или трапезна. Водата съдържа соли, минерали и микроелементи, а също и магнезиеви, калиеви и натриеви катиони. В зависимост от своя състав различните минерални води от различни извори могат да действат върху различни функции на организма – нормализират храносмилането и обмяната на веществата, извеждат токсините, ускорят процесите на изгаряне на мазнините, възстановяват клетъчния състав и други. За човек над 60кг, минимален прием от 2 литра вода на ден е задължителен. Трябва да отворим една скоба, че газираната вода няма благоприятните качества на трапезната и минералната и затова е по-добре да се избягва.

Прясно изцедени сокове

Fresh сокове

Следващата напитка, която задължително трябва да включим в менюто си, са плодовите сокове. Абсолютно изключваме тези, които се продават в кутии по магазините и се наричат натурални сокове. Става въпрос за прясно изцедените сокове, по-познати сред обществото като фрешове. Те са богати на витамини A, C, K, E, витамини от B групата, както и минерали, лимонена, ябълкова и винена киселина. Съдържат високо количество пектин, сорбитол, биотин и ниацин. Плодовите сокове, консумирани непосредствено след приготвянето им, имат същите полезни свойства, каквито имат и плодовете, от които са направени.

  • сокът от боровинки и други горски плодове помага при физическа и психическа умора и предпазва от възпаления на отделителната система.
  • сокът от моркови стимулира обмяната на веществата.
  • Соковете от портокал, лимон и грейпфрут помагат за справяне с проблемите, свързани с концентрацията на вниманието, богати са на витамин C, предпазват от хипертония и онкозаболявания.
  • сокът от ябълки способства за запазване на ясния ум в напреднала възраст и действа добре на проблемите с централната нервна система. Веществата, съдържащи се в него са способни да защитават мозъчните клетки от оксидантния стрес, който води до влошаване и загуба на паметта и намаляване на интелекта.
  • Сокът от вишни има най-много антиоксиданти
  • Зеленчуковите сокове са своеобразна панацея за тези, които страдат от пролетно-летни алергии.

Тук отново апелираме към умерен и разумен прием на плодови сокове, тъй като прекомерната им употреба действа негативно на зъбния емайл, поради високото съдържание на плодова захар. Също така приемът им в големи дози може да доведе до затлъстяване и да увеличи с около 20% риска от диабет при жените. Препоръчителният дневен прием е 1-2 чаши.

Млечните напитки също са особено полезни през лятото, а и са доста предпочитани. Какво по-хубаво от хладен айран или таратор. Млечните напитки съдържат полезни млечнокисели бактерии, калций, мед, фосфор, витамини A, D, B, E, калий, калций, магнезий и натрий. Благодарение на тях се нормализират храносмилателните процеси и работата на сърдечносъдовата система. Освен това благоприятстват нормализирането на нивата на холестерол, балансират обмяната на веществата, укрепват костите, извеждат токсините и намаляват кръвното. Оптималната доза е около литър на денонощие.

coffee for weight loss

coffee for weight loss

Кафето също е една напитка, която трябва да включим в дневния си прием. Най-добре да е сутрин рано и/или преди активна физическа дейност. Ароматната напитка съдържа кофеин, антиоксиданти, калий, витамини, пурини и органични киселини. Премереният прием на кафе намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания при жените, предпазва от захарен диабет и цироза на черния дроб, повишава тонуса и подобрява настроението. Кофеиновата напитка играе ключова роля при борбата със свободните радикали в организма и неутрализира ефекта от махмурлука, тютюнопушенето и стреса. Напоследък доста усилено се шуми и около ефекта на зеленото кафе. То също е мощен природен антиоксидант, но съдържа и хлорогенна киселина, която намалява отделянето на глюкоза в кръвта след хранене и потиска апетита. Освен всичко изброено до тук, кафето подсилва термогенезата, като по този начин се засилва метаболизмът и се изгарят по-бързо мазнините. Като негативни последици при прекомерна употреба се наблюдава повишено кръвно налягане и увеличава риска от спонтанен аборт при бременните жени. Препоръчителен дневен прием е до 3 чаши кафе без захар или с малко захар.

Зеленият чай е определян от някои експерти за най-полезната напитка в света. Дали е така, можем само да гадаем, но безспорно в него се съдържат катехини, мощни антиоксиданти, полифеноли, витамини от група B, каротин, никотинова и пантотенова киселина, калий, калций, магнезий, желязо, манган, йод и други. „Вълшебната” напитка укрепва кръвоносните съдове, нормализира кръвообръщението и понижава нивото на холестерола. Има противовъзпалително и болкоуспокояващо действие, прочиства бъбреците от камъни и помага в борбата с наднорменото тегло. При неразумен прием може да окаже отрицателно влияние върху бъбреците и черния дроб, да предизвика отоци и да повиши кръвното налягане. Литър на ден с лимон и ментови листа е неустоима напитка в горещините.

Добре известните и масово консумирани газирани напитки, които се въртят по цял ден по телевизионните канали, е най-добре да бъдат изключени от нашето меню, и то не само през лятото, а целогодишно. Трудно можем да говорим за ползите от сладките газирани напитки, освен приятния вкус който имат, но за сметка на това бихме изписали цяла отделна тема за вредите от техния прием – увеличават риска от захарен диабет, увреждат зъбния емайл, дразнят стомаха и влошават стомашно-чревния тракт, предизвикват гастрит, повишено кръвно налягане и куп други негативни последици.

Всички диетолози са единодушни, че редовният прием на полезни напитки в оптимални дози може да удължи живота Ви поне с 5 години.

Наздраве – екипът на BezGlad.com

Tags: ,

Leave a Reply