През годините все по-често срещам хора, които „страдат” от висок холестерол, лишават се от почти всички свои любими храни и психически се обременяват как да се справят с „проблема”.

Реших да Ви запозная по-детайлно с холестерола след поредното твърдение на мой приятел, че макар да избягва консумацията на почти всякакви меса, освен риба и се храни доста здравословно, нивата на холестерола са си все така високи и най-вероятно това се дължи на прекалената консумация на кисело мляко и сирене. Е, не! С това не можах да се съглася и по-долу ще намерите моята обосновка. Първо аз също консумирам доста кисело мляко и сирене, отделно от това се храня предимно с месо и месни продукти, но нивата на холестерола са ми в нормите, което е някаква индикация, че проблема не е в млечните продукти и не се дължи главно на храната. Трябва да отбележим, че не е възможно организмът ни да функционира без холестерол и макар, както всяко нещо в завишени дози той също да е вреден за нашето здраве, то трябва да признаем и приемем, че е „необходимо зло”, без което не можем.

Добър и лош холестерол

Добър и лош холестерол

Холестеролът като представител на мазнините наподобява гъста, восъкоподобна субстанция в тялото, която няма никакви енергийни функции. Абсолютно противополжно на общото схващане, че холестеролът е вреден за тялото ни, трябва да отбележим, че той е незаменим за правилното функциониране на организма. Холестеролът е нормална съставна част на всички клетъчни мембрани в човешкия и животинския организъм и е необходим за синтеза на:

  • витамин D
  • жлъчните киселини
  • хормоните на кората на надбъбречната жлеза
  • мъжките полови хормони
  • женските полови хормони

и множество още метаболитно-активни вещества,които са жизнено важни за нормалната обмяна. И все пак е добре да разгледаме холестеролът под двете му известни форми – „добър” и „лош”. Всъщност под „лош” холестерол се имат предвид липопротеините с ниска плътност (LDL), които пренасят холестерола от черния дроб към тъканите и кръвта, докато „добрият” холестерол са липопротеините с висока плътност(HDL),пренасят обратно отложения в мастните клетки холестерол към черния дроб, за да се преработи и изхвърли.  Вреден или не, холестеролът е незаменима част от нашето тяло, а също е и от съществено значение за функционирането на нервната система.

Както вече споменахме, високите нива на холестерол могат да имат негативни последици върху нашия организъм, а именно атеросклероза на съдовете, която от своя страна причинява инфаркт и други сърдечни заболявания.

Но от къде идва холестеролът, каква е връзката му с храната, която приемаме и как да се справим с високите нива на холестерол са въпроси, на които ще отговорим с следващите редове.

Холестерол? От къде?

Холестерол? От къде?

Най-честите причини за висок холестерол са в резултат от заседнал начин на живот, погрешни хранителни навици и затлъстяване. Интересен факт е, че 85% от холестерола се синтезира от черния дроб или иначе казано се произвежда от нашето тяло за задоволяване на своите нужди и само 15% се набавят или натрупват с храната. От тук следва, че само 15-20% от нивото на холестерола може да бъде коригирано или зависи от храната, а останалите 80% са ген. Затова има млади хора, които са с високи нива на холестерол, без да са с наднормено тегло и без да имат други рискови фактори.

Млечни продукти

Млечни продукти

Според професор Байкова от Медицинския Университет в София „живите клетки  в млечната закваска на киселото мляко произвеждат от въглехидратите в червата, където няма кислород, късоверижни мастни киселини.  Като минат през чревната стена, те бързо попадат в черния дроб и потискат синтеза на холестерол в черния дроб. Така че консумацията на нискомаслено кисело мляко или кисело-млечни продукти са естествен начин да намалим холестерола.  И ако не сме сигурни в качеството на млякото – може да вземаме пробиотици като хранителна добавка.” Също така в борбата с високия холестерол и триглицеридите трябва да включим в менюто си риби като скумрия, сьомга, пъстърва, херинга и други или рибено масло, които са изключително богати на омега 3 мастни киселини и потискат производството на холестерол.

Плодовете и зеленчуците винаги помагат

Плодовете и зеленчуците винаги помагат

Плодовете и зеленчуците ( круши, портокали, ябълки, ягоди, зеле, грах, моркови, цвекло, сливи и други), които са богати на хранителни влакнини – целулоза и пектин, спомагат за пречистването на червата, свързват и изхвърлят LDL от организма. Полезен източник на растителни стероли са соята и слънчогледово семе, които са богати на фитостероли, но ако не обичаме соя можем да я заменим с боб, леща, нахут, които освен белтък съдържат и омега-3 мастни киселини. Според резултатите от различни проведени изследвания, фасулът помага за понижаването на холестерола с близо 10% за период от осем месеца. Суровите ядки до 50-60гр на ден, съдържащи голяма доза мононенаситени мазнини и фибри, заедно с антиоксидантите, също са верен приятел в нашата кауза, а зеленият чай, зеленото кафе и черният чай ни зареждат с флавоноиди. Трябва също да си наложим и някои малки лишения, като да изключим животинските мазнини например – шарени меса, готова кайма, колбаси, луканка, кренвирши и други и трансмастните мазнини, като твърдите маргарини. Би било чудесно, ако се научим да се храним на често и по малко и задължително започваме деня си със закуска. Увеличеният прием на течности (вода, чай) също имат благоприятен ефект върху нашия организъм.

Активен спорт за здраве

Активен спорт за здраве

За да поддържаме добри нива на холестерола, трябва да се движим активно – тичане, плуване, конна езда, аеробика, продължителни и редовни разходки на открито и други. Активният спорт и правилният хранителен режим не само, че ще ни помогнат да не натрупаме излишни килограми, но и ще ускорят метаболизма и процесите на отслабването при хора с наднормено тегло. Ако завишените нива на холестерол се дължат на затлъстяване, за да се справим по-бързо с проблема, освен изброените до тук съвети бихме могли да приемаме и натурални продукти за отслабване, които освен че ще редуцират излишните килограми, ще засилят метаболизма и ще ускорят детоксикацията в нашето тяло.

В заключение препоръчваме да спортувате редовно и да се храните умерено с холестерол и ще живеете дълго и здравословно.

Бъдете здрави и активни – BezGlad.com

Tags: , , , , ,

Leave a Reply