В тази статия ще ви дадем отговори на най-често задаваните въпроси за фитнес. Доста голяма част от отговорите са заимствани от доказали се фигури във фитнеса и спорта като цяло, но има и такива, до които са достигнали наши читатели във времето, оповавайки се на метода проба-грешка. Всеки има нещо или неща, които не са му ясни и които все не намира подходящия човек, когото да попита, затова ние сме събрали тези въпроси за фитнес и ще ви дадем адекватни отговори.

  1. Нямам време през седмицата за тренировки и би ли имало ефект, ако ходя на фитнес само през уикенда? Ако да, то какви да са тренировките ми?
  • При всички случаи е по-добре да се тренира дори само 1-2 пъти през седмицата, отколкото да не се тренира изобщо. Тренировките трябва да са комплексни за цялото тяло, като натоварването е фокусирано както върху горната част, така и върху долната. Ако не сте съвсем начинаещи е добре да включите и кардио тренировка от 30 минути до около 1 час в зависимост от целите си. При всички случаи, ако се борите с наднормено тегло и искате да изгорите мазнините, заложете на по-продължително и интензивно кардио.
  1. Колко време е необходимо на мускулите, за да се възстановят след тренировка, за да мога отново да повторя тренировката?
  • Добре е ако сте правили концентрирана тренировка за определена група, да дадете на мускулите си 48 часа, за да могат да се възстановят.
  1. Кои са най-добрите упражнения срещу целулит?
  • Няма упражнения, които работят само за преборване на целулита, но като цяло всички високо интензивни упражнения, които са съсредоточени в проблемната зона, биха дали по-добър резултат от тези, които натоварват съвсем друга мускулна група. Много е важно да пиете много течности, да не ядете сол и да се потите много по време на тренировка. Целта е да „избутате” водата от мастните клетки и така да се избавите от портокаловата кожа.
  1. От доста време не съм спортувала, може би от повече от година. Сравнително слаба съм, но същевременно с това съм и отпусната. Искам да се стегна, като за целта търся съвет колко често да тренирам и какви тренировки да правя?
  • Три пъти седмично би бил един доста оптимален вариант или тренировки през ден. Редувайте тренировки за горна и долна част на тялото и третата да бъде кръгова тренировка, която натоварва всички мускулни групи. Тренировката трябва да е високо интензивна, затова 45 минути ще са ви напълно достатъчни. Като прибавите към тях и 15 минути за трениране на коремните мускули и 10-15 минути за кардио, то за по-малко от час и половина трябва да приключите.
  1. Тренирам плуване по 2-3 пъти седмично, но не мога да стегна корема. Да включа ли фитнес и ако „Да” то колко често да тренирам и кои упражнения ще са най-ефикасни?
  • Коремът спокойно може да се натоварва по-често, тъй като доста от упражненията могат да се изпълняват и вкъщи. Все пак е добре да оставим мускулите около 48 часа да се възстановят, затова тренировки през ден би бил един чудесен вариант. Задължително включете повдигане на краката от висулка или от легнало положение, като винаги започвайте с по-трудните упражнения и приключвайте с по-леките.
  1. Кое е по-важно – хранителен режим или тренировките?
  • Много хора се радват на добро здраве и стройна фигура като спазват само хранителен режим без да тренират. Ако тренирате, но не спазвате никакъв хранителен режим е много малко вероятно да сте доволни от резултатите. Енергоразходът си е проста математика – приемаш 2000 калории, гориш 1500 и ти остават 500, следователно качваш маса. Горим 2000калории, приемаме 1500 калории и сме в преразход, следователно отслабваме. Режимът винаги работи, просто са малко хората с воля да го спазват.
  1. За колко време мога да стегна дупето и кои са най-добрите упражнения и уреди за целта?
  • Тук е доста субективно в зависимост от килограмите, които трябва да свалите. Ние лично бихме ви препоръчали по-базови упражнения като клекове, напади с леки тежести, „добро утро” и други подобни. За два месеца може да се постигне много добър визуален ефект, но всичко си зависи от вас – трябва да тренирате редовно, да сте всеотдайни и да спазвате хранителен режим.
  1. Фитнес мит ли са упражненията за стягане на бюста?
  • Няма упражнение, което да повдига, да стяга и да уголемява бюста едновременно. Женските гърди са изградени предимно от мастна тъкан и с усилени тренировки тя намалява, което от своя страна води до намаляване на бюста. Добро упражнение за гърди е флайс.
  1. Задължителни ли са загрявката, разгрявката и стречинга?
  • Трябва винаги да имате загрявка, за да подготвите тялото за предстоящото натоварване. 10 минути кардио преди тренировка би ви било достатъчно. Стречинг е добре да правите след всяко упражнение. Разтягайте всеки мускул за 4-5 секунди след всяко упражнение, като по този начин ще издължите вашите мускули, ще ги направите по-красиви, по-жилави и дори по-големи. Стречингът помага идеално срещу мускулна треска.

10.Кога е по-добре да тренирам – сутрин или вечер?

  • Важно е да се тренира, а дали сутрин или вечер е строго индивидуално според възможностите ви, времето с което разполагате и натовареността на деня ви.

 11.Вярно ли е, че силовите тренировки увеличават мускулната маса?

  • Да! Та нали това им е идеята?!? В много редки случаи може да не се наблюдава никакво покачване на мускулна маса, но това е отново строго индивидуално и зависи от хранене, работа, стрес и други фактори.

12.Коремните мускули ли се стягат най-трудно и те ли са най-проблемната зона?

  • Не е съвсем така, тъй като всички мускули изискват хубави и концентрирани тренировки и корема не се подготвя по-лесно от гърдите примерно. Проблемът при трениращите е, че докато постигнат желания ефект на корема са изгубили много от „добрата” си маса. А веднага щом спрат, коремът отново се връща в още по-лош вариант.

13.Как е по-добре – да ходя всеки ден по 25-30 минути във фитнеса, или да ходя през ден, но по час и малко?

  • 25-30 минути са крайно недостатъчни, за да се направи една добра и пълноценна тренировка. По-добре ходете през ден по час.

14.Трябва ли да приемам добавки и какви?

  • В случай, че нямате възможност да си набавяте необходимите витамини и минерали от прясно изцедени сокове и пресни храни и ядки, то е добре да подсилвате организма си с хранителни добавки. Какви точно ще решите Вие според целите си. По-добре заложете на натуралните продукти, отколкото на бързия ефект, без да знаете каква цена ще заплатите на по-късен етап.

Вашият фитнес съветник – www.BezGlad.com

Tags:

Leave a Reply