През последните години заради забързаното ежедневие, битовите проблеми, къртския труд, дългите работни дни, малкото почивки и прочие виждаме все повече хора с наднормено тегло.

Елегантна фигура

Елегантна фигура

Аз лично около себе си имам няколко приятели – мъже и жени, които до преди година твърдяха, че нямат никакво време да си починат, а какво остава да обърнат внимание на външния си вид и здравето и съответно бяха дебелички и закръглени. Но нима има по-големи приоритети от здравето ни? Ще Ви разкрия някои малки „тайни”, които ако се спазват нещата ще изглеждат съвсем по друг начин. Казвам тайни в кавички, тъй като това са съвсем прости правила за една по-елегантна фигура. Информацията Ви я предавам от първа ръка, тъй като пряко наблюдавах развитието на приятелите си, а в доста голяма част от годината експериментирах и върху себе си. Резултатите са повече от удовлетворяващи. Мой приятел отслабна за 8 месеца от 117кг, до 88кг. Не мога да Ви залъгвам, че резултата е ефект от спазването само на съветите, които ще споделя с Вас, но определено те спомогнаха нещата да се случат по-лесно и по-бързо. За постигането на оптимални и трайни резултати безспорно трябва да се изгради една многокомпонентна система включваща хранителен режим, тренировъчен режим, нужното време за почивка, подходящите препарати и т.н. Но нека бъдем последователни и започнем първо от най-елементарните правила, с които трябва да се съобразяваме и резултатите няма да закъснеят.

Изгаряйте повече калории отколкото приемате

Изгаряйте повече калории отколкото приемате

Най-простият принцип в борбата с излишните килограми е известен на всеки от нас още от ранна детска възраст – трябва да изразходвате повече енергия отколкото получавате. Какво по-просто от това? И въпреки това много хора плащат безбожни суми за изготвяне на хранителен режим, като в повечето случаи той дори не е съобразен със самите тях, а е шаблон приложен на десетки и дори стотици други. Няма такова понятие като „тайната на отслабването”. Тайната е повече от прозрачна и ясна – просто трябва да изчислите колко калории приемате на ден и колко изразходвате. Целта е да вкарате организма си в преразход и желания резултат няма да закъснее. За да бъдем по-постоянни в действията си е добре да си намерим добра самомотивация. Доста добре действат снимките от типа „преди – сега”, тъй като така можем да наблюдаваме личното си развитие и да повярваме по-лесно, че има надежда и е напълно възможно. Проблемът е, че резултатите не са мигновени и ако сме си поставили нереални цели има вероятност да се демотивираме и всичко да замине напразно. Ако пък не обичате да се снимате, може да разпространите желанието и идеята си да отслабнете пред семейството си и пред приятелите си и веднъж вече споделено, бихте се мотивирали, за да им докажете, че тежите на думата си. Когато спортувате с приятел, тренировката Ви винаги е по-приятна и имате по-голям стимул.

Хранете се на често

Хранете се на често

Колкото и да имате нуждата и желанието да отслабнете, в никакъв случай не гладувайте, а яжте на често и по малко. Може да напълнеете дори с консумирането на здравословни храни. Затова обърнете повече внимание на това как се храните. Нека бъде по малко, но редовно – през интервал от 2-3 часа. Никога не трябва да оставате гладни. Когато почувствате глад, но не е дошло време за хранене – изпийте един фреш или чаша вода. Вечерята трябва да е най-лекото ядене и да бъде не по-късно от 20:00 часа, като трябва да е поне 3 часа преди лягане, за да може храната да се обработи в организма. Когато човек отслабва, за да не се чувства отпаднал, трябва да консумира около 250-300 ккал под дневните си нужди . Само тогава се отслабва трайно . Резултатите идват бавно, но сигурно. Ограничете до минимум приема на бързи храни (JunkFood), увеличете консумацията на протеини и храни богати на фибри, включете в менюто си много зеленчуци и вода. Зеленчуците са най-добрият помощник във всяка диета, тъй като са нискокалорични, бързоусвояеми и богати на полезни витамини, минерали и фибри и ни засищат за достатъчно дълго, за да издържим до следващото хранене. Почти същото се отнася и за плодовете, но голяма част от тях съдържат захар и затова не е препоръчително да ги консумирате без мярка, когато сте на диета. Използвайте подправки с преобладаващо лютив, горчив или стипчив вкус. Кимион, джинджифил, синапено семе, лют червен пипер, черен пипер, къри са полезни за засилване на храносмилането. Стремете се да се храните бавно, не ползвайте диети ограничаващи драстично мазнините и/или въглехидратите, ограничете газираните и алкохолните напитки и не на последно място – четете етикетите на храните и напитките, за да знаете какво консумирате.

Сутрините са много важни

Сутрините са много важни

Сутрин след ставане, преди задължителната закуска изпийте чаша с вода, смесена с лимон и джинджифил. Тя ще Ви предаде тонус, ще засили метаболизма, а и ще зареди необходимата вода за тялото, която през нощта не сте успели да си набавите. Опитайте се да тренирате сутрин на гладно – без значение дали ще е във фитнеса или интензивна тае бо тренировка с Били Бланкс вкъщи пред телевизора. Идеята е, че преди първото хранене процесите на изгаряне на мазнините са по-ускорени и ефекта е по-концентриран към ненужните натрупвания. Доказано е, че ако тренирате следобед примерно, първите килории които изгаряте са тези, които сте приели през деня и ако тренировката Ви не е достатъчно тежка и интензивна има вариант изобщо да не стигнете до запасите, от които трябва да се отървете за да отслабнете. Разбира се, ако нямате възможност да тренирате сутрин, по-всяко друго време би било по-добре отколкото да не тренирате изобщо. Има адски много 8-15 минутни видеота в интернет, които са доста ефективни и интензивни и съчетани с правилния хранителен режим и добавки за отслабване могат да се постигнат чудеса. Сутришна тренировка или не, задължително трябва да закусите. През останалата част на деня се опитвайте да ходите повече пеш – до близкия магазин, в парка или до работа. Идеята е да се движите колкото можете повече, за да избегнете застоялия начин на живот, който водят 90% от хората по света. Избягвайте да използвате асансьори, а се изкачвайте и слизайте по стълбите. Може да Ви се струва глупаво, но опитайте и като съчетаете всички малки простички неща, ще видите, че ще сте по-тонизирани и по-активни с всеки следващ ден.

Пийте повече вода, тъй като както знаете, водата е изключително важна за нас и в много голям процент се съдържа от тялото ни, а обмяната на веществата в организма ни се ускорява чрез приемането на повече течности. Колкото по-бърза е обмяната на вещества, толкова повече калории изгаряме. Ето защо трябва да приемате поне 2 литра вода на ден. По този начин стимулирате тялото си да изгаря калории, които съчетани с калориен дефицит помагат за изгаряне на повече мазнини.

Следете прогреса си

Следете прогреса си

Докато губите мазнини, те се заместват от мускулна маса, затова не очаквайте да постигнете голяма и светкавична разлика в килограмите. Освен това от кантар до кантар има разлика, което означава, че числото на домашната теглилка, ще е различно от онова, което ще отсъди кантарът у приятелката ви, което няма да е същото като онова във фитнеса… Затова не се шашкайте и не се вманиячавайте да се теглите постоянно. Най-добре следете промените в тялото си по дрехите си – ако започват да Ви висят, значи отслабвате. Не се стремете да отслабвате с повече от 2кг на седмица, тъй като дори те сами по себе си са много и ако поддържате подобен режим повече от месец – два, може да има отрицателни ефекти върху Вашето здраве. 8-10 свалени килограма през първия месец са добър старт. Втория месец може да си позволим по-забавени темпове и по-лек режим и оптималната загуба на тегло трябва да е 3-5кг.

Детоксикация с прясно изцедени сокове

Детоксикация с прясно изцедени сокове

Веднъж или два пъти годишно може да правите пълна детоксикация на организма си за по 1-3 дни, като е добре това да се случва при пълнолуние. Много е простичко, адски лесно и страшно полезно и здравословно. При 3 дневна детоксикация може да загубите до 5кг от теглото си. Детоксикацията с прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове (фрешове) е много разпространена и ефикасна. Смесете 2 литра фреш с 2 литра трапезна вода и пийте на чести интервали през целия ден. Ако имате възможност да си приготвяте по 500мл фреш по няколко пъти на ден, би било още по-добре, тъй като ще се заредите с повече витамини и минерали, които иначе при отлежаване на фреша с повече от 30 минути започват да се губят. Детокса може да продължи и до 10 дни, но трябва да внимавате какви са соковете, тъй като прекалената киселинност може да доведе до стомашни проблеми. Оптималната продължителност е 3-5 дни, като след това трябва много бавно и внимателно да се захраните и да спазвате всички простички правила изброени по-горе, за да не върнете всичките загубени килограми отново.

Прочитайки цялата статия до тук сигурно си казахте поне веднъж, че Вие тези неща ги знаете. А спазвате ли ги? Когато казваме, че трябва да полагаме поне малки грижи за себе си, за да постигнем добри резултати и елегантна фигура, ние наистина имаме предвид миниатюрни грижи. И ако не можете да следвате съветите, които сме Ви дали до тук, това означава просто, че нямате нужната воля и характер, защото няма нищо трудно и непосилно в дотук казаното. А дори и да е нещо адски тежко и невъзможно винаги си припомняйте мотото – Има ли желание има и начин!

С грижа за Вашата фигура – BezGlad.com

Tags:

Leave a Reply